Favorit-MC

Tre radikalt olika MC-producenter

Att välja märke vid motorcykelköp handlar inte bara om funktionalitet. MC-producenternas varumärken representerar så mycket mer. Motorcykeln är en del av dig och kan säga något om hur du är som person.

 

Kawasaki

Kawasaki tillverkar inte bara motorcyklar utan är ett mycket mångfasetterat företag. De tillverkar exempelvis även bilar, båtar, tåg och industrirobotar. Kawasaki bygger motorcyklar av nästan alla typer men har på senare tid kommit att förknippas med racing. Är man ute efter snabba värstingåk är Kawasaki en självklar utmanare. Vid ett flertal tidpunkter i historien har världens snabbaste motorcykel producerats av Kawasaki. Den gröna färgen är utmärkande i racing-teamen som tävlar i både Motocross och Road Race.

 

Kawasaki brukar försäljningsmässigt rankas sist bland de tre andra japanska motorcykelgiganterna Yamaha, Suzuki och Honda. En orsak är att Kawasaki generellt är en nivå högre när det gäller prisklass.

 

Moto Guzzi

Italienska Moto Guzzi grundades 1921. Den första motorcykeln 8 HP Normale designades av bröderna Carlo och Giuseppe Guzzi.

 

Kännetecknande för Moto Guzzi:s motorcyklar är att de drivs med kardandrift istället för kedja. Detta innebär att det inte behövs någon regelbunden smörjning eller byte av kedja. Det krävs alltså jämförelsevis väldigt lite underhåll. Äldre modeller med kardandrift skapade en så kallad hisseffekt, vilket betyder att bakhjulet lättade vid kraftig acceleration. Modernare kardandrift-motorcyklar har inte det problemet.

 

Motortypen sedan 1960-talet är generellt någon variant av luftkyld V-motor med 2 cylindrar och vevaxel placerad i längdriktningen. I jämförelse med en klassisk boxermotor är V-motorn tyngre och svårare att balansera. Fördelen är, precis som med kardandriften, att det inte krävs lika mycket underhåll.

 

Harley Davidson

För den amerikanska motorcykelgiganten Harley Davidson handlar allt om tyngd, storlek och höga ljud. Det speciella och utmärkande ljudet kommer från att motorns cylindervinkel är 45 grader. Det tillsammans med avsaknad av ljuddämpare i avgassystemet och en kort vevaxel som bara drivs av en drivpinne, resulterar i en vibrerande och ojämn tändföljd som skapar det klassiskt ”bråkiga” ljudet.

 

Designen på motorcyklarna är klassisk och har replikerats av flera andra tillverkare. Inte för att designen nödvändigtvis är tekniskt överlägsen, utan snarare för att Harley Davidson på många sätt har satt standarden för hur en motorcykel bör se ut.

 

Harley Davidson har blivit en popkulturell ikon, delvis på grund av referenser i filmer, delvis att varumärket ofta associeras med MC-klubbar.

 

Sammanfattning

Dessa tre klassiska motorcykelproducenter från tre olika länder framhäver tydligt vissa ideal och känslor fram andra. Frågan är egentligen om du föredrar teknisk överlägsenhet, bekymmersfri komfort eller vill ha en klassisk och högljudd motorcykel.

 

  • Japanska Kawasaki representerar kvickhet, smidighet, teknologi och fenomenalt ingenjörskap. Namnet Ninja på deras sportmodeller säger allt och känns helt rätt.
  • Italienska Moto Guzzi står mer för lyx och skapar en mjuk, problemfri känsla. Det är den perfekta motorcykeln för dig som föredrar komfort och helst undviker att meka i garaget.
  • Amerikanska Harley Davidson är en av de äldsta motorcykelproducenterna i världen. Tack vare otaliga referenser till MC-märket i filmer har den blivit en populärkulturell ikon. Harley Davidson står för ren kraft och höga ljud.